Mijn doelen voor 2017

Door Halfwas op zaterdag 19 augustus 2017 22:15 - Reacties (7)
Categorie: Meta, Views: 2.672

In mijn eerste post op dit Tweakblog schreef ik:
Dit Tweakblog is vooral bedoeld als een soort logboek om doelen te stellen, mijn vorderingen bij te houden en mijn ervaringen te delen.
Het is inmiddels een aantal dagen later en ik heb eens nagedacht over wat ik wil bereiken en welke concrete doelen ik zou kunnen stellen.

Ik zou graag kennis willen maken met verschillende vakgebieden en ik ga proberen om per vakgebied een paar concrete doelen te stellen. Deze post en de lijst met doelen staan niet in steen geschreven; gaandeweg zal ik misschien wat doelen toevoegen, aanpassen of schrappen.

Deze post is eigenlijk vooral een overzicht en to-do list voor mezelf, maar misschien vinden andere Tweakers het ook wel boeiend om te lezen.

Hieronder volgt de lijst met voorlopige doelen:

1. Een computer uit elkaar halen en weer in elkaar zetten.
Op het toevoegen van wat geheugen en het verwijderen van een harddisk na ben ik altijd ver uit de buurt van de hardware gebleven. Mijn doel is om een tweedehands computer op de kop te tikken om deze vervolgens uit elkaar te halen en weer in elkaar te zetten. Dat klinkt misschien vrij nutteloos, maar ik hoop er wat ervaring met hardware mee op te doen. Al is het vinden van het juiste gereedschap en het leren over elektrostatische ontlading (ESD) eigenlijk al een doel op zich.

Als computer heb ik deze refurbished Dell Optiplex FX160 op het oog. Lekker klein, er is relatief veel informatie over beschikbaar en misschien kan ik hem (met de energiezuinige hardware) nog ooit eens gebruiken als servertje of een ander project.

Om mijn theoretische kennis bij te spijkeren wil ik de CompTIA A+ video's van Professor Messer bekijken. Op Reddit lijkt iedereen vrij enthousiast te zijn over deze video's.

2. De Essential Security challenges op Certified Secure halen.
Een hele tijd terug heb ik op Certfied Secure de Veilig Internet en Veilig Internet+ trainingen gedaan. Mijn doel is om nu de Essential Security en Essential Specialties training en challenges te halen. Mogelijk moet ik nog wel wat andere bronnen raadplegen om de challenges te voltooien want de filmpjes die Certified Secure (tegen een klein bedrag) aanbiedt zijn redelijk beknopt en verklappen vaak de oplossing.

3. Arch Linux installeren (in VirtualBox).
Op aanraden van de Tweaker Coolkil wil ik wat gaan experimenteren met de bekende (of beruchte) distro Arch Linux. Ik vrees dat ik hiervoor eerst iets meer moet weten over de werking van de terminal en command line. Hopelijk kan de cursus Learn the Command Line op Codecademy me daarbij een beetje helpen.

4. Een veilige website maken.
Ik ben al een tijdje bezig met het maken van een niche community website op basis van Wordpress i.c.m. Buddypress en bbPress.

Ik ben er nog niet helemaal over uit of ik de URL en alle (WHOIS) details op Tweakers wil bekendmaken, maar mijn plan is om een (non-profit) website te maken die een specifieke groep mensen met elkaar in contact laat komen. Het lijkt inmiddels allemaal te werken, maar voordat ik de website wereldkundig maak, wil zeker weten dat de website en inloggen veilig is. Als vierde doel wil ik me dus gaan verdiepen in de wereld van Wordpress, SSL-verbindingen, security policies/headers en alles wat er nog meer bij komt kijken.

5. Een Arduino en/of Raspberry Pi aanschaffen.
Ik heb nog een concreet project of doel voor ogen, maar een Arduino of Raspberry Pi zou binnenkort zo maar eens mijn nieuwste aankoop kunnen zijn.

6. Google Diensten vervangen door open-source software en/of privacyvriendelijke alternatieven.
De diensten van Google zijn gratis en werken perfect, maar uiteindelijk betaal je toch met je data en privacy. Met dit doel wil ik eens kijken wat de alternatieven zijn en mogelijk leer ik ondertussen nog wat bij over encryptie, privacy, data, servers en het zelf hosten van applicaties. Al is dit laatste vooralsnog wel ver boven mijn pet.

7. Meer (kleine) projectjes en ideeŽn die ik nog niet echt concreet kan maken.
Zo wil ik onder andere:
  • Me eens verdiepen in CSS om de opmaak van dit blog te veranderen
  • Inloggen op de router om te kijken wat alle opties doen en of ik de internetverbinding kan optimaliseren
  • Mogelijk de achterkant van de Sony Z5 Compact van mijn vader vervangen. Hier zit namelijk een scheur in waardoor er stof voor de camera is gekomen.
  • Mogelijk een programmeer- of opmaaktaal leren. Ik ben er alleen nog niet helemaal uit met welke taal ik het beste kan beginnen. HTML/CSS ligt voor de hand omdat deze van pas kunnen komen bij het maken van de website. Waarschijnlijk komt er vanzelf wat op mijn pad als ik een Arduino of Raspberry Pi in huis heb gehaald.
8. Suggesties?
Suggesties en tips zijn natuurlijk ook van harte welkom! Ik zou ook graag nog even van de gelegenheid gebruik willen maken om iedereen die op mijn vorige posts heeft gereageerd te bedanken. Ik waardeer jullie reacties! :D

Volgende: Android op een oude netbook 22-08 Android op een oude netbook
Volgende: LineageOS op een oude Moto G (1st generation) 18-08 LineageOS op een oude Moto G (1st generation)

Reacties


Door Tweakers user Damic, zaterdag 19 augustus 2017 22:49

Puntje 4 lijkt me heel hard een forum, zoals bvb phpbb ofzo
Puntje 7: arduino/rasp = C(++)

Door Tweakers user ISaFeeliN, zaterdag 19 augustus 2017 23:52

4 - "Een veilige website maken" .. het is ook leuk om te kijken naar "Een website veilig maken", of "Een website veilig hosten". Alle drie weer met een hele andere insteek. De eerste als ontwikkelaar, de 2e als pentester, en de 3e als systeembeheerder.

Door Tweakers user Halfwas, zondag 20 augustus 2017 12:35

Damic schreef op zaterdag 19 augustus 2017 @ 22:49:
Puntje 4 lijkt me heel hard een forum, zoals bvb phpbb ofzo
Puntje 7: arduino/rasp = C(++)
Bedankt voor je reactie Damic. Ik snap dat je denkt dat de website wel heel erg op een forum lijkt, maar de bbPress plugin is eigenlijk gewoon een kleine toevoeging die niet eens per se nodig is.

De belangrijkste functies van de website zijn het maken van een profiel en een uitgebreide zoekfunctie om heel specifiek naar personen te zoeken. Ook bedankt voor je antwoord op de vraag welke programmeertaal het beste aansluit bij de Raspberry Pi en Arduino. :)
ISaFeeliN schreef op zaterdag 19 augustus 2017 @ 23:52:
4 - "Een veilige website maken" .. het is ook leuk om te kijken naar "Een website veilig maken", of "Een website veilig hosten". Alle drie weer met een hele andere insteek. De eerste als ontwikkelaar, de 2e als pentester, en de 3e als systeembeheerder.
Bedankt! Ik denk dat je een heel goed punt aanhaalt. Voorlopig wordt de website nog met een shared hosting pakket gehost door TransIP waardoor ik wat minder omkijken heb naar het 'veilig hosten' aspect. Al heeft TransIP ook nog tal van opties en mogelijkheden waar ik nog eens goed voor moet gaan zitten. Mogelijk wil ik in de toekomst wel overstappen naar een VPS, maar dat is nog toekomstmuziek.

Door Tweakers user Gilotto, maandag 21 augustus 2017 16:11

5.:Als je voor een Pi gaat kun je eens kijken naar een Pi-hole.

Ik heb veel commando's geleerd door de pi headless te gebruiken en er vanaf mijn computer er mee te communiceren via ssh (putty). Een simpele website kun je ook prima vanaf je Pi hosten.

6.: Tutanota.com voor e-mail, libre-office voor office, firefox ipv chrome, Stack ipv google drive
probeer firefox eens met noscript en ublock en accepteer geen cookies :)

Ik ben nu bezig om voor mijn telefoon uit te zoeken hoe ik een custom rom zelf van source kan compilen. Niet al te moeilijk, maar wel leuk om te doen.

Door Tweakers user Halfwas, maandag 21 augustus 2017 22:38

Gilotto schreef op maandag 21 augustus 2017 @ 16:11:
5.:Als je voor een Pi gaat kun je eens kijken naar een Pi-hole.

Ik heb veel commando's geleerd door de pi headless te gebruiken en er vanaf mijn computer er mee te communiceren via ssh (putty). Een simpele website kun je ook prima vanaf je Pi hosten.
Hey Gilotto, bedankt voor je reactie en suggesties!

Ik heb op zich niets tegen advertenties zolang deze mij niet volgen. Om dit te voorkomen gebruik ik PrivacyBadger i.c.m. de Do Not Track functie in Firefox. Toch lijkt me die Pi-hole wel een interessant, praktisch en leerzaam projectje omdat het heel anders werkt dan andere adblockers. Ik heb de link in ieder geval bij mijn bookmarks gezet voor later.
6.: Tutanota.com voor e-mail, libre-office voor office, firefox ipv chrome, Stack ipv google drive
probeer firefox eens met noscript en ublock en accepteer geen cookies :)
Ik gebruik ook al jaren naar alle tevredenheid Firefox en LibreOffice. Mijn bestanden sla ik normaal gesproken nog altijd offline op, maar ik overweeg wel wat opslag in de cloud te nemen (Nextcloud?).

Wat betreft e-mail is Gmail nog steeds wel echt mijn primaire e-mailadres (en username voor veel accounts) en daar zoek ik wel een alternatief voor. Ik kwam zelf Protonmail en Startmail (de maildienst van Startpage) al tegen, maar van Tutanota had ik nog nooit gehoord. Bedankt voor de tip dus. Ik ga ze allemaal eens vergelijken.
Ik ben nu bezig om voor mijn telefoon uit te zoeken hoe ik een custom rom zelf van source kan compilen. Niet al te moeilijk, maar wel leuk om te doen.
Begrijp ik het goed dat misschien je een custom rom gaat compilen voor een telefoon die nog geen ondersteuning voor LineageOS (of andere custom rom) heeft? Dat is echt een heldendaad waar je mogelijk een hoop mensen blij mee gaat maken. Ik ben de personen die LineageOS voor de Moto G beschikbaar hebben gemaakt echt enorm dankbaar. _/-\o_

[Reactie gewijzigd op maandag 21 augustus 2017 22:40]


Door Tweakers user mobie2, zaterdag 2 september 2017 20:03

Ik vind de doelen die je hebt omschreven wel erg boeiend en ik heb zekers ook wel wat tipjes voor je. Arch Linux zou ik vervangen in manjaro, die is gebasseerd op arch linux, alleen gebruiksvriendelijker, denk dat deze wel meer geschikt is voor jou.

En uiteraard is het vervangen van de Google diensten wel een must! F-droid doet in feite het volledige doel onder puntje 6. Dat de Moto G geen LineageOS ondersteunt wil nog niet zeggen dat je nu dringend een phone moet gaan kopen die wel LineageOS ondersteunt, want dat hoeft ook eigenlijk niet, de juiste services uitschakelen kan namelijk ook al genoeg zijn! Daarnaast is er ook nog een open-source app die de hele launcher kan vervangen en die is zomaar gratis te vinden in f-droid (OpenLauncher geloof ik?)

Ik wil gerust nog wat verder informatie delen die je misschien wel kunnen interesseren, ik gebruik xmpp met conversations (ook gratis via fdroid). Ik ben dagelijks online, stuur me maar een pm als je dat wil.

Edit
Ik keek toevallig in je foto album en zag je phone staan, je hebt het blijkbaar al voor elkaar gekregen om LineageOS erop te installeren. Of vergis ik me nou?

[Reactie gewijzigd op zaterdag 2 september 2017 20:07]


Door Tweakers user Halfwas, maandag 4 september 2017 11:33

mobie2 schreef op zaterdag 2 september 2017 @ 20:03:
Ik vind de doelen die je hebt omschreven wel erg boeiend en ik heb zekers ook wel wat tipjes voor je. Arch Linux zou ik vervangen in manjaro, die is gebasseerd op arch linux, alleen gebruiksvriendelijker, denk dat deze wel meer geschikt is voor jou.
Bedankt voor je reactie! Ik ga hier eens naar kijken. Een extra 'tussenstap' voordat ik aan Arch Linux begin is misschien niet zo'n slecht idee.
En uiteraard is het vervangen van de Google diensten wel een must! F-droid doet in feite het volledige doel onder puntje 6. Dat de Moto G geen LineageOS ondersteunt wil nog niet zeggen dat je nu dringend een phone moet gaan kopen die wel LineageOS ondersteunt, want dat hoeft ook eigenlijk niet, de juiste services uitschakelen kan namelijk ook al genoeg zijn! Daarnaast is er ook nog een open-source app die de hele launcher kan vervangen en die is zomaar gratis te vinden in f-droid (OpenLauncher geloof ik?)

Ik wil gerust nog wat verder informatie delen die je misschien wel kunnen interesseren, ik gebruik xmpp met conversations (ook gratis via fdroid). Ik ben dagelijks online, stuur me maar een pm als je dat wil.

Edit
Ik keek toevallig in je foto album en zag je phone staan, je hebt het blijkbaar al voor elkaar gekregen om LineageOS erop te installeren. Of vergis ik me nou?
Het is me inderdaad gelukt om LineageOS op mijn Moto G te installeren. Al gebruik ik nu nog zowel de Google Play Store als F-droid op deze telefoon. Ik ben toch nog wel gehecht aan een paar apps die, volgens mij, enkel via de Play Store te installeren zijn.

Ik ben wel echt enorm tevreden over LineageOS. Mijn telefoon is echt een stuk sneller t.o.v. Android 5.1 met alle 'bloatware'.

[Reactie gewijzigd op maandag 4 september 2017 11:36]


Reactie formulier
(verplicht)
(verplicht, maar wordt niet getoond)
(optioneel)