Android op een oude netbook

Door Halfwas op dinsdag 22 augustus 2017 20:11 - Reacties (5)
CategorieŽn: Linux, Software en OSes, Views: 3.486

https://tweakers.net/ext/f/B1qvU8oFxQe4rYnh0tq3UT1Y/medium.jpghttps://tweakers.net/ext/f/uUuwN6Eza1nrOoZ9VO7qQi84/medium.jpg

Ik zat vandaag wat op te ruimen totdat ik deze oude Packard Bell netbook tegenkwam. Het is niet echt verbazingwekkend dat dit beestje ergens diep in de kast lag, want wat moet je anno 2017 nog met een netbook die bijna tien jaar oud is?

Kijken of je er Android op kan zetten natuurlijk!

Met behulp van Android-x86, een project dat Android mogelijk probeert te maken voor x86 machines, is dat met een beetje geluk ook vrij eenvoudig.

Je download het .ISO bestand, je maakt hiermee een bootable USB-stick en je kunt vervolgens Android-x86 live testen en/of installeren.

Ik heb eerst UNetbootin gebruikt om de bootable USB-stick te maken, maar door een voor mij onbekende reden kon ik hiermee niet booten vanaf de stick. Uiteindelijk is het me wel gelukt door Startup Disk Creator te gebruiken (Linux). Windows gebruikers kunnen mogelijk Rufus gebruiken om een bootable USB stick te maken.

Na het volgen van de installatie-instructies en zo'n 20 minuten later had ik een werkende Android 7.1 installatie op mijn oude netbook.

De standaardinstallatie voorziet ook in Google Play en enkele andere Google apps (Gmail, Youtube, etc.). Al heb ik deze zelf meteen uitgeschakeld omdat ik niet zoveel behoefte had om alles meteen weer met Google te synchroniseren (zie ook doel #6 in mijn vorige post). Bovendien wilde ik ook graag eens F-droid proberen als alternatieve app store.

Ik heb niet alles uitgebreid getest, maar de meeste functies lijken prima te werken. Alleen de camera (webcam) crasht enkele seconden na het opstarten. De webcam werkt overigens wel; je kunt jezelf even aanschouwen (als statisch beeld), maar daarna crasht de app.

Bovendien lijkt het maken van screenshots niet mogelijk. Daarom kan ik jullie alleen wat matige foto's aanbieden die met een oude compactcamera zijn gemaakt.

De prestaties (hij gebruikt gemiddeld 524 MB geheugen) en werking van Android-x86 op deze oude netbook vallen me zeker niet tegen. Al heeft het installeren van Android er helaas niet voor gezorgd dat ik nu opeens kan bellen met mijn oude netbook.

Ondanks deze positieve indruk, vrees ik dat deze Packard Bell netbook binnenkort toch weer terug gaat naar zijn vertrouwde plekje in de kast.

Volgende: Mijn doelen voor 2017 19-08 Mijn doelen voor 2017

Reacties


Door Tweakers user shadvet, woensdag 23 augustus 2017 16:28

Al heeft het installeren van Android er helaas niet voor gezorgd dat ik nu opeens kan bellen met mijn oude netbook.
Simkaartje in je sd-lezer? :+

Door Tweakers user analog_, woensdag 23 augustus 2017 21:59

en gooi er een SSD in.

Door Tweakers user OverSoft, donderdag 24 augustus 2017 09:45

Werken dingen als hardware acceleratie ook (voor bijvoorbeeld video's kijken en (simpele) 3D dingen)? Daar liep ik vooral tegenaan met Android-x86.

[Reactie gewijzigd op donderdag 24 augustus 2017 09:45]


Door Tweakers user LankHoar, vrijdag 25 augustus 2017 11:58

Leuk projectje dit, ik wou dat ik nog oude hardware had liggen waar ik zoiets mee kon doen. Net laatste mijn 8 jaar oude netbook weggedaan (het scherm werkte niet meer, wel op externe monitor maar fysiek was het scherm kapot).

Door Tweakers user Halfwas, vrijdag 25 augustus 2017 13:22

OverSoft schreef op donderdag 24 augustus 2017 @ 09:45:
Werken dingen als hardware acceleratie ook (voor bijvoorbeeld video's kijken en (simpele) 3D dingen)? Daar liep ik vooral tegenaan met Android-x86.
Ik heb het niet uitgebreid getest, maar het bekijken van Youtube video's verloopt prima.

Ik heb net ook even een MotionMark benchmark uitgevoerd en daarvoor slaagde hij ook, al is de score (1.35, Ī13.01) wel vrij laag. Ik weet overigens niet zeker of MotionMark (i.c.m. Chrome) gebruikt maakt van hardware acceleratie.

Reactie formulier
(verplicht)
(verplicht, maar wordt niet getoond)
(optioneel)