Posts over dit blog.

Mijn doelen voor 2017

Door Halfwas op zaterdag 19 augustus 2017 22:15 - Reacties (7)
Categorie: Meta, Views: 2.672

In mijn eerste post op dit Tweakblog schreef ik:
Dit Tweakblog is vooral bedoeld als een soort logboek om doelen te stellen, mijn vorderingen bij te houden en mijn ervaringen te delen.
Het is inmiddels een aantal dagen later en ik heb eens nagedacht over wat ik wil bereiken en welke concrete doelen ik zou kunnen stellen.

Ik zou graag kennis willen maken met verschillende vakgebieden en ik ga proberen om per vakgebied een paar concrete doelen te stellen. Deze post en de lijst met doelen staan niet in steen geschreven; gaandeweg zal ik misschien wat doelen toevoegen, aanpassen of schrappen.

Deze post is eigenlijk vooral een overzicht en to-do list voor mezelf, maar misschien vinden andere Tweakers het ook wel boeiend om te lezen.

Hieronder volgt de lijst met voorlopige doelen:

1. Een computer uit elkaar halen en weer in elkaar zetten.
Op het toevoegen van wat geheugen en het verwijderen van een harddisk na ben ik altijd ver uit de buurt van de hardware gebleven. Mijn doel is om een tweedehands computer op de kop te tikken om deze vervolgens uit elkaar te halen en weer in elkaar te zetten. Dat klinkt misschien vrij nutteloos, maar ik hoop er wat ervaring met hardware mee op te doen. Al is het vinden van het juiste gereedschap en het leren over elektrostatische ontlading (ESD) eigenlijk al een doel op zich.

Als computer heb ik deze refurbished Dell Optiplex FX160 op het oog. Lekker klein, er is relatief veel informatie over beschikbaar en misschien kan ik hem (met de energiezuinige hardware) nog ooit eens gebruiken als servertje of een ander project.

Om mijn theoretische kennis bij te spijkeren wil ik de CompTIA A+ video's van Professor Messer bekijken. Op Reddit lijkt iedereen vrij enthousiast te zijn over deze video's.

2. De Essential Security challenges op Certified Secure halen.
Een hele tijd terug heb ik op Certfied Secure de Veilig Internet en Veilig Internet+ trainingen gedaan. Mijn doel is om nu de Essential Security en Essential Specialties training en challenges te halen. Mogelijk moet ik nog wel wat andere bronnen raadplegen om de challenges te voltooien want de filmpjes die Certified Secure (tegen een klein bedrag) aanbiedt zijn redelijk beknopt en verklappen vaak de oplossing.

3. Arch Linux installeren (in VirtualBox).
Op aanraden van de Tweaker Coolkil wil ik wat gaan experimenteren met de bekende (of beruchte) distro Arch Linux. Ik vrees dat ik hiervoor eerst iets meer moet weten over de werking van de terminal en command line. Hopelijk kan de cursus Learn the Command Line op Codecademy me daarbij een beetje helpen.

4. Een veilige website maken.
Ik ben al een tijdje bezig met het maken van een niche community website op basis van Wordpress i.c.m. Buddypress en bbPress.

Ik ben er nog niet helemaal over uit of ik de URL en alle (WHOIS) details op Tweakers wil bekendmaken, maar mijn plan is om een (non-profit) website te maken die een specifieke groep mensen met elkaar in contact laat komen. Het lijkt inmiddels allemaal te werken, maar voordat ik de website wereldkundig maak, wil zeker weten dat de website en inloggen veilig is. Als vierde doel wil ik me dus gaan verdiepen in de wereld van Wordpress, SSL-verbindingen, security policies/headers en alles wat er nog meer bij komt kijken.

5. Een Arduino en/of Raspberry Pi aanschaffen.
Ik heb nog een concreet project of doel voor ogen, maar een Arduino of Raspberry Pi zou binnenkort zo maar eens mijn nieuwste aankoop kunnen zijn.

6. Google Diensten vervangen door open-source software en/of privacyvriendelijke alternatieven.
De diensten van Google zijn gratis en werken perfect, maar uiteindelijk betaal je toch met je data en privacy. Met dit doel wil ik eens kijken wat de alternatieven zijn en mogelijk leer ik ondertussen nog wat bij over encryptie, privacy, data, servers en het zelf hosten van applicaties. Al is dit laatste vooralsnog wel ver boven mijn pet.

7. Meer (kleine) projectjes en ideeŽn die ik nog niet echt concreet kan maken.
Zo wil ik onder andere:
  • Me eens verdiepen in CSS om de opmaak van dit blog te veranderen
  • Inloggen op de router om te kijken wat alle opties doen en of ik de internetverbinding kan optimaliseren
  • Mogelijk de achterkant van de Sony Z5 Compact van mijn vader vervangen. Hier zit namelijk een scheur in waardoor er stof voor de camera is gekomen.
  • Mogelijk een programmeer- of opmaaktaal leren. Ik ben er alleen nog niet helemaal uit met welke taal ik het beste kan beginnen. HTML/CSS ligt voor de hand omdat deze van pas kunnen komen bij het maken van de website. Waarschijnlijk komt er vanzelf wat op mijn pad als ik een Arduino of Raspberry Pi in huis heb gehaald.
8. Suggesties?
Suggesties en tips zijn natuurlijk ook van harte welkom! Ik zou ook graag nog even van de gelegenheid gebruik willen maken om iedereen die op mijn vorige posts heeft gereageerd te bedanken. Ik waardeer jullie reacties! :D

Wat is het doel van dit nieuwe Tweakblog?

Door Halfwas op dinsdag 15 augustus 2017 14:46 - Reacties (7)
Categorie: Meta, Views: 2.360

Dag Tweakers!

Een begin maken is altijd lastig. Hoe kan ik mezelf het beste voorstellen en uitleggen waarom ik dit Tweakblog begonnen ben zonder te vervallen in allerlei details?

In het kort komt het erop neer dat ik op dit moment psychologie studeer, maar dat ik twijfel of mijn toekomst wel in dit vakgebied ligt.

Ik heb altijd interesse gehad in ICT en ik wil de komende maanden eens 'proeven' (vandaar de naam crunchy bytes) wat de wereld van computers en informatica te bieden heeft en welke richtingen ik het meest interessant vind.

Ik ben niet een totale computer leek, maar ik heb me er nooit ťcht goed in verdiept. Zo gebruik ik bijvoorbeeld al jaren Linux/Ubuntu ((naast Windows weliswaar), maar de terminal is nog steeds een mysterie voor me. Daarnaast kan ik met behulp van Wordpress ook prima een website maken, maar van databases of de onderliggende code krijg ik het toch een beetje benauwd.

Ik ben dus vooral een gebruiker geweest.

Dit Tweakblog is vooral bedoeld als een soort logboek om doelen te stellen, mijn vorderingen bij te houden en mijn ervaringen te delen.

Ik probeer een mooie mix te vinden tussen theorie (online courses, boeken, etc.) en praktijk (praktische projectjes).

Advies, tips en feedback zijn dan ook meer dan welkom!