Android op een oude netbook

Door Halfwas op dinsdag 22 augustus 2017 20:11 - Reacties (5)
CategorieŽn: Linux, Software en OSes, Views: 3.487

https://tweakers.net/ext/f/B1qvU8oFxQe4rYnh0tq3UT1Y/medium.jpghttps://tweakers.net/ext/f/uUuwN6Eza1nrOoZ9VO7qQi84/medium.jpg

Ik zat vandaag wat op te ruimen totdat ik deze oude Packard Bell netbook tegenkwam. Het is niet echt verbazingwekkend dat dit beestje ergens diep in de kast lag, want wat moet je anno 2017 nog met een netbook die bijna tien jaar oud is?

Kijken of je er Android op kan zetten natuurlijk!

Met behulp van Android-x86, een project dat Android mogelijk probeert te maken voor x86 machines, is dat met een beetje geluk ook vrij eenvoudig.

Je download het .ISO bestand, je maakt hiermee een bootable USB-stick en je kunt vervolgens Android-x86 live testen en/of installeren.

Ik heb eerst UNetbootin gebruikt om de bootable USB-stick te maken, maar door een voor mij onbekende reden kon ik hiermee niet booten vanaf de stick. Uiteindelijk is het me wel gelukt door Startup Disk Creator te gebruiken (Linux). Windows gebruikers kunnen mogelijk Rufus gebruiken om een bootable USB stick te maken.

Na het volgen van de installatie-instructies en zo'n 20 minuten later had ik een werkende Android 7.1 installatie op mijn oude netbook.

De standaardinstallatie voorziet ook in Google Play en enkele andere Google apps (Gmail, Youtube, etc.). Al heb ik deze zelf meteen uitgeschakeld omdat ik niet zoveel behoefte had om alles meteen weer met Google te synchroniseren (zie ook doel #6 in mijn vorige post). Bovendien wilde ik ook graag eens F-droid proberen als alternatieve app store.

Ik heb niet alles uitgebreid getest, maar de meeste functies lijken prima te werken. Alleen de camera (webcam) crasht enkele seconden na het opstarten. De webcam werkt overigens wel; je kunt jezelf even aanschouwen (als statisch beeld), maar daarna crasht de app.

Bovendien lijkt het maken van screenshots niet mogelijk. Daarom kan ik jullie alleen wat matige foto's aanbieden die met een oude compactcamera zijn gemaakt.

De prestaties (hij gebruikt gemiddeld 524 MB geheugen) en werking van Android-x86 op deze oude netbook vallen me zeker niet tegen. Al heeft het installeren van Android er helaas niet voor gezorgd dat ik nu opeens kan bellen met mijn oude netbook.

Ondanks deze positieve indruk, vrees ik dat deze Packard Bell netbook binnenkort toch weer terug gaat naar zijn vertrouwde plekje in de kast.

LineageOS op een oude Moto G (1st generation)

Door Halfwas op vrijdag 18 augustus 2017 12:30 - Reacties (6)
CategorieŽn: Linux, Software en OSes, Views: 1.993

Moto G met Lineage

Het verbaast me nog steeds een beetje, maar het is me gisteren zowaar gelukt om LineageOS op mijn Moto G (1st generation) te zetten!

Ik was eigenlijk van plan om eerst een andere telefoon te kopen voordat ik aanpassingen zou doen aan mijn Moto G die ik nog altijd dagelijks gebruik, maar ik was te nieuwsgierig.

Al moet ik toegeven dat ik het ook redelijk spannend vond. Het werken met de terminal, alle waarschuwingen van Motorola over het unlocken van de bootloader en natuurlijk de verhalen waar het helemaal fout gaat maakte me toch wel een beetje nerveus.

Bovendien snap ik in grote lijnen wel wat alle stappen inhouden en wat de commands doen, maar uiteindelijk ben ik ook maar een leek die erop vertrouwd dat alle instructies kloppen en de software (LineageOS, TWRP, OpenGApps) veilig is.

Ik heb de instructies gevolgd die op de LineageOS wiki staan. Dit ging goed, al werkte sommige commands niet meteen in Linux (Xubuntu). Volgens de instructies moet je in dat geval sommige commands (zoals fastboot) uitvoeren als root, maar het toevoegen van sudo leek ook niet te werken.

Uiteindelijk heb ik dit kunnen oplossen door een oplossing die ik las op Stackoverflow en sudo $(which fastboot) in plaats van sudo fastboot te gebruiken.

Ik snap nog steeds het verschil niet helemaal tussen sudo fastboot devices en sudo $(which fastboot) devices. Op het internet kan ik het antwoord hierop ook niet snel vinden, dus mocht iemand dit weten dan hoor ik dit heel graag.

De telefoon draait nu op LineageOS 14.1 (Android 7.1.2) en werkt tot nu toe perfect! Ik heb door het toevoegen van OpenGApps pico toegang tot de Play store zonder gebruik te maken van alle andere Google apps en diensten.

Ik heb zelfs het idee dat de foto's die de Moto G (met de 5MP camera) maakt een klein stukje beter zijn door de verbeterde software/camera app.

De hardware van de Moto G is anno 2017 echter wel enigszins verouderd en daar gaat een nieuwe Android versie niets aan veranderen. De telefoon gebruikt gemiddeld, met alleen WhatsApp als extra app, zo'n 650 MB (van de 1GB) aan geheugen dus veel extra apps draaien zit er niet in.

Ik ben van plan om binnenkort alsnog een andere telefoon te kopen, maar ik heb nu wel iets minder haast. Bovendien koop ik misschien wel een tweedehandsje waar goede LineageOS support voor is.